Πρόσβαση

Διαδικασία πρόσβασης: Τα ΠΠ έχει σχεδιάσει τους κανόνες για την πρόσβαση των χρηστών, σύμφωνα με τον καθιερωμένο μηχανισμό που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο των δράσεων Ι3/ESFRI, όπου τα μέλη του προσωπικού ΠΠ συμμετείχαν σε έργα υποδομής (EAST-NMR, EU-NMR, διαδικασία πρόσβασης ESRF).

• Η πρόταση του αιτούντος θα υποβάλλεται μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας και θα υφίσταται επεξεργασία αυτόματα από ένα πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης (Intranet).

Η επικοινωνία των χρηστών με τον ΕΥ θα γίνεται μέσω διαδικτύου για τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας παροχής πρόσβασης. Ο απώτερος στόχος είναι να καταστεί η πρόσβαση όσο το δυνατόν ευκολότερη και να περιοριστούν οι τυπικές και γραφειοκρατικές πτυχές στο ελάχιστο απαιτούμενο.

Πληροφορίες σχετικά με όλες τις ερευνητικές υποδομές του προγράμματος έχουν ήδη δημοσιευθεί στην κεντρική Ιστοσελίδα του έργου (https://www.inspired-ris.gr/index.html) και αναφέρονται και στην αντίστοιχη πλατφόρμα της παρούσας ιστοσελίδας.

Μετά την έγκριση των προτεινόμενων έργων για πρόσβαση, ο κύριος ερευνητής (PI) του προτεινόμενου έργου ενημερώνεται για την αποδοχή της πρότασης και θα καθορίζεται το χρονικό διάστημα της πρόσβασης στις ερευνητικές υποδομές και την τεχνική/επιστημονική υποστήριξη από τα μέλη της υποδομής.

Επιπλέον, το προσωπικό των ΠΠ μπορεί επίσης να έχει συμβουλευτικό ρόλο. Μετά από διαβούλευση με το προσωπικό των υπολοίπων συνεργαζόμενων φορέων του INSPIRED, ο αιτών μπορεί να αποφασίσει ότι χρειάζεται ένα δοκιμαστικό πείραμα για να εξακριβώσει κατά πόσο το έργο είναι πραγματικά εφικτό, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς του/των δείγματος/των και τις τεχνικές δυνατότητες. Ένα τέτοιο δοκιμαστικό πείραμα που μπορεί να είναι χρονικά και οικονομικά αποδοτικό και για το οποίο μπορεί να χρειάζονται το πολύ δύο ημέρες χρόνου μέτρησης, θα πραγματοποιείται με ένα πολύ περιορισμένο κόστος πριν η τελική πρόταση πρόσβασης υποβληθεί. Το προσωπικό των ερευνητικών υποδομών μπορεί επίσης να ενημερώνει τον αιτούντα ότι τα πειράματα είναι καλύτερα προσαρμοσμένα στις δυνατότητες μίας από τις υπόλοιπες υποδομές των συνεργαζόμενων φορέων του INSPIRED. Μια τέτοια προκαταρκτική επαφή δεν θα επηρεάζει την τελική αξιολόγηση του έργου και τέτοια πειράματα επαλήθευσης της ιδέας θα πραγματοποιούνται χωρίς κόστος. Οι υποβληθείσες προτάσεις θα αξιολογηθούν για την επιστημονική τους ορθότητα, εφαρμοσιμότητα, και την ορθότητα των αναμενόμενων αποτελεσμάτων σύμφωνα με τις δυνατότητες των ερευνητικών υποδομών.